Bygga ihop själv

Posted by admin on May 13, 2015
Dator

Trots att datorer är så viktiga i många personers liv, både professionellt och privat, är det förhållandevis få som faktiskt bygger ihop sina egna datorer. Detta har dock sina anledningar, det kan vara en utmanande sak att ta sig för, men med lite hjälp kan man faktiskt ta sig igenom processen utan större problem.

10246948-colourful-cpu-close-up-shot

När man börjar med förarbetet att välja ut komponenter måste man ju först tänka på vad det är man kommer att använda datorn till, detta kommer att ställa mycket varierade krav på vilka komponenter man väljer.

Kommer man till exempel inte spela något mer avancerat än enkla spel i browsern behöver man inte ett lika bra grafikkort som någon som vill spela de senaste trippel A titlarna, det räcker då oftast med det som redan är integrerat på moderkortet.

Det man absolut måste hålla koll på är att man köper en processor och ett moderkort som passar ihop med varandra. Detta försäkrar med genom att läsa beskrivningen och se vilken Sockel de båda komponenterna har, om de inte har samma kommer de inte att passa ihop.

Moderkorten kommer även vara avgörande för vilka internminnen man ska köpa, dessa kallas oftast för RAM. Igen kollar man till beskrivningen på kortet och ser om det har stöd för antingen Dual Channel eller Tripple Channel, detta betyder att minnena helst ska två eller tre identiska minnen.

En annan viktig komponent är nätaggregatet, detta måste ha tillräckligt med kraft för att kunna strömförsörja hela datorn. Man kan som regel säga att ju dyrare komponenter man använder desto mer kraft kommer de att dra. Det är rekommenderat att man heller köper ett bra nätaggregat på 500W än ett billigt på 800W, kvalitén är ofta avgörande för både effektiviteten och stabiliteten.

Själva monteringen av komponenterna har ganska stort utrymme för misstag, är det något som kopplas fel kommer datorn inte att fungera korrekt och kanske inte ens startar. Det bästa är att följa en steg-för-steg anvisning.