Guide inför laptopköpet

Posted by admin on October 13, 2017
Dator

När man köper en laptop finns det en del punkter att tänka på och här tar vi en snabb titt på dessa. 

Operativsystem

Operativsystemet är ju mer eller mindre en smaksak idag. Windows och Apple OS är så klart de två största, men det finns även Chrome OS. Man kan dock även se styrkor bland dessa. Vill man ha en speldator är det fördelaktigt att välja Windows. Apple OS är bra för de som håller på med illustration eller bildredigering. Chrome OS är smidigt alternativ för enkla saker som att surfa, använda social media och kolla e-posten, och den förlitar sig till stor del på molnlagring.

Skärmstorleken

Skärmstorleken är också ganska beroende av vad man tänkt använda datorn till. Vill man streama film och tv-serier eller spela spel är en större skärm helt klart att föredra. Tänker man mest surfa och läsa e-post klarar man sig lätt med en mindre skärm. Mindre skärm betyder ofta bättre batteritid och de tar ju mindre plats också.

Utformning

När man tänker sig en laptop har man nog en tydlig bild i huvudet. Detta är mest troligt den klassiska utformningen med pekplatta och tangentbord. Det finns dock även varianter som använder sig av pekskärmar istället för en vanlig skärm. Och en del kan kopplas lös från tangentbordet och användas som en vanlig surfplatta om man så vill.

Tillbehören

Det finns en mängd olika tillbehör på marknaden idag, men i grund och botten är det bara ett fåtal man egentligen behöver, som en extra laddare. Ett par hörlurar är också att rekommendera då laptops inte direkt är känd för att ha de bästa högtalarna.