När du ska välja en tablet

Posted by admin on September 26, 2016
Surfplatta

Utbudet av tablets/surfplattor är riktigt stort idag och det är inte alltid lätt att veta vad det är man betalar för. Här tänkte vi ge lite tips på vad man ska tänka på när man väljer en tablet.

surfplatta_218766175

Storleken

En mindre tablet är så klart mer portabel och lättare att handskas med, men samtidigt kanske den inte kan göra det man vill lika bra som en större. När man ska välja en tablet är det bra att ha klart för sig vad man mest kommer använda den till och hur beroende man är av en stor skärm. Vill man köpa en sleeve eller case till den spelar det oftast ingen roll vilken storlek man väljer, det finns alltid bra alternativ.

Operativsystemet

Det finns huvudsakligen tre operativsystem som dyker upp på tal när man talar tablets idag:

  • Windows
  • Android
  • Apple iOS

Här kan man ju tänka på utbudet av appar. Det är ju fullt möjligt att en app man använder kanske inte finns till alla tre och skulle ju då tala för att välja en över en annan. Men det troligtvis enklaste är att välja ett system man är van vid sedan tidigare, antingen från sin dator eller mobil.

Minnet

Minnesstorleken på tablets kan vara allt från 8 GB till 256 GB. Och precis som med storleken kommer ju värdet av minnet bero på vad det är man kommer att använda den till. Vill man till exempel ta många foton eller spela in högupplösta videoklipp kan det så klart vara praktiskt att ha mer minne så man inte behöver föra över saker och ting till en dator eller använda sig av molnlagring konstant.

Prestanda

När det kommer till prestanda finns det två aspekter av en tablet som man bör titta på. Detta är arbetsminnet och processorn. De flesta tablets kör antingen med 1 eller 2 GB arbetsminne (eller RAM) men det finns även de som har 3 eller 4.

Vid val av processor talar man om hur många kärnor den har. Fler kärnor gör det möjligt för en processor att arbeta med fler saker parallellt istället för att göra bara en sak åt gången. Standarden börjar gå mer och mer mot fyrakärniga processorer nuförtiden. Men om man inte kommer att hålla på med något speciellt krävande kan man spara en fin slant och man väljer en tvåkärnig istället.