Olika datortillverkare

Precis som situationen var i bilens barndom har det funnits hundratals datortillverkare med olika utrustning och möjligheter. Under de senaste tio åren har en radikal föändring skett på den punkten. Datorerna är i stort sett likformade med liknande prestanda och pris.

Det finns dock fortfarande två familjer av datorer med två skilda grundkoncept: PC och Mac. Även här har på senare tid en betydande konvergens skett. Ju längre tiden har gått desto mer har kundernas krav på kompatibilitet mellan de olika systemen vuxit. Mac har fortfarande sina speciella fördelar medan PC:n har sin enorma bredd. Kunder vill ha tillgång till båda.

De stora tillverkare som idag finns kvar kommer främst från USA och Japan. Den från början största av dem alla, amerikanska IBM, intar inte längre en tätplats.

De fem största tillverkarna 2014 är i tur och ordning:

  • Lenovo (Kina) med 18.8 %
  • Hewlett-Packard med 17.5 %
  • Dell med 12.8 %
  • Acer och Asus med vardera knappt 8 %

Under 2015 har Dell slukats av HP, som nu är störst. Sammanlagt såldes cirka 350 miljoner enheter. Apples försäljning av Mac uppgick till cirka 20 miljoner enheter vilket innebar att de var fjärde största tillverkare av persondatorer.