Tips för att hålla din dator snabb!

Posted by admin on November 10, 2018
Dator

Har man haft en dator under en längre period så har man nog upplevt att den blir segare med tiden, både vad det gäller uppstart och vanligt användande. Det kan många gånger kännas lockande att bara köpa en ny, men det är inte alltid nödvändigt, det finns nämligen många enkla åtgärder som kan hålla din dator i gott skick.

Att frigöra utrymme på hårddisken

Om du, som många andra, inte tänker på att regelbundet radera gamla och inaktuella filer på din dator så samlas dom på hög och tar upp en massa utrymme. Det är lätt att glömma bort hur mycket skräp man faktiskt har på sin dator ibland och man kan bli förvånad när man faktiskt tar sig en titt. Då kan det vara hög tid att börja rensa nu! Om du inte redan har en, så kan en extern hårddisk vara bra att ha, dels för att frigöra utrymme på din dator, men också för att ha dina filer på en säker plats ifall något skulle hända din dator. Börja med att gå igenom alla mappar och radera sånt du inte längre vill ha kvar. Det finns även ett program som heter CCleaner som kan underlätta för dig som vill rensa upp på din dator. CCleaner låter dig bestämma vilket typer av filer du vill rensa och kan även rensa ur gammal data ur program som ibland kan ta upp en del onödig plats. Se till att gå igenom och ställa in vad som ska rensas och inte så du slipper bli av med något du ville ha kvar. Det finns även en funktion som låter dig bestämma vilka program som ska startas tillsammans med din dator, försök att begränsa dessa till ett fåtal så kommer din dator inte känns lika långsam vid uppstart.

Avinstallera onödiga program

Har man använt sin dator ett tag så har man kanske installerat ett och annat program med tiden. Då kan det vara värt att se över om man faktiskt använder alla program man installerat, gör man inte det så bör man rensa upp lite. Program som inte används tar bara upp utrymme i onödan. Så här rensar du bland dina program i Windows 10:

Inställningar > System > Appar > Appar och funktioner. Nu visas en lista över programmen som är installerade på din dator och hur mycket plats de tar upp. Gå igenom listan och kolla vilka du faktiskt använder, avinstallera det du inte vill ha kvar. Ser du program som är helt okända för dig så kan det vara en bra idé att googla lite och kolla vad dom gör, ibland kan det följa med program till datorn som är förinstallerade och kan vara bra att ha, andra inte.

Skanna efter virus

Att skanna efter virus är något som bör göras regelbundet men som många kan glömma bort. Även om man är försiktig på nätet så finns risken att skadlig programvara kan ha tagit sig in och det kan sega ner din dator rejält. Därför kan det vara bra att öppna sitt virusskydd då och då och skanna din dator. I de flesta fallen så tar ditt virusskydd bort eventuella virus av sig själv när du skannar.