Vid val av dator

Posted by admin on October 18, 2018
Dator

När man ska välja en dator bör man alltid utgå från sitt eget behov och vad man huvudsakligen kommer att använda den till. Behöver man inte den senaste teknologin för någon av sina vardagsaktiviteter är det ju onödigt att betala en massa extra.

Laptop eller stationär?

Det första beslutet man bör tänka på är om man ska köpa en laptop eller en stationär dator. Prestandamässigt var det länge att en stationär dator var i regel betydligt bättre än en laptop, men idag har denna skillnad blivit mycket mindre. Istället kan man tänka på huruvida man ofta kommer vilja ta med sig datorn när man lämnar hemmet, hur viktigt det är med en riktigt stor skärm eller om man ogillar att använda ett mindre tangentbord eller musplatta.

Paket eller bygga själv?

Paketdatorer är ett väldigt praktiskt alternativ för väldigt många när det kommer till stationära datorer. Många butiker säljer ett flertal olika paketdatorer för olika användningsområden, som en dator man bara tänkt använda för att surfa och kanske spela ickekrävande spel online, en för foto- eller videoredigering eller kanske en som ska klara av alla de senaste och mest krävande trippel-A spelen som finns ute. Har man väldigt specifika krav och vet ett och annat om de olika komponenterna, eller åtminstone känner någon som gör detta, kan det istället vara en bra idé att köpa de individuella delarna och sätta ihop dem själv.

Tillbehör

Tillsammans med datorn kommer man även behöva ett par andra saker som inte alltid inkluderas i paket. Ett par högtalare eller hörlurar är ju ett måste för många. Har man inte köpt en laptop måste man även välja ut ett tangentbord och en mus. Och en stationär dator behöver även en skärm.